sobota 27. prosince 2014

Kroupy jsou cool

Doma jsme kroupy nejedli, protože tatínek je neměl rád. Upřímně, představa kroupového kuby nebo šouletu ani mě moc nevzrušuje. To ale neplatí o lahůdce, kterou jsem ochutnala letos ve Finsku!



Bylo v kavárně helsinského Atenea, kde se konala výstava ke stému výročí narození výtvarnice Tove Jansson, která světu dala Mumínky a jejich příběhy. Kdo je zná, pro toho nemusím nic dodávat, kdo je nezná, ať to rychle napraví. Možná pak bude smířlivější k vlastnímu roztodivnému příbuzenstvu, možná ho to podnítí k dobrodružstvím, která mu v rodinném kontextu doposud scházela.

Chuťová kombinace, která mi kroupy představila v jiném světle, je taky trochu dobrodružná. A zároveň báječně jednoduchá. Asi jako dovolená u jezera uprostřed finských lesů. Krevetky, kapary, citrón, pepř. A trocha soli. 


Postup:

Uvaříte šálek krup (nemusíte je předem namáčet, uvařené budou poměrně rychle, tak do půl hodinky. Dejte pozor, aby byly pěkně na skus a hned je slijte, ať neosliznou). Vodu nevylévejte, na konci se dozvíte, jak vám může prospět. 

Nechte vychladnout, zakapejte dostatečným množstvím citrónové šťávy (podle chuti, ale spíš víc než míň), osolte (hodí se použít tzv. uzenou sůl), opepřete hrubě drceným černým pepřem (zelený taky stojí za zkoušku). Chuť musí být dost výrazná, aby pěkně kontrastovala s krevetami. Nechte tak půl hodinky stát a dopřejte chutím důkladné prolnutí.

Pak přidejte scezené kapary (2-3 lžíce) a krevetky (podle chuti a možností peněženky, tak 10-15 deka nebo i víc). Ideálně úplně drobounké, čerstvě vylovené a uvařené, ale můžete použít i ty, co koupíte už vařené. Mražené nedoporučuju, bývají vodnaté. Zlehka promíchejte.

Podávejte s citrónem nakrájeným na osminky. Myslím, že k pití se dost hodí Koskenkorva, ale méně dobrodružné povahy si můžou dát suché bílé.

Přeju šťastnou plavbu novým rokem!



--
Pozn. Kroupy jsou ohromně zdravé na ledviny, v Anglii z nich vaří tzv. barley water. (V českém kontextu kroupový nebo ječný šlem, ale to zní moc odpudivě.) Pro naše účely postačí, když scezenou tekutinu (pokud je příliš šlemovatá) zředíte převařenou vodou. Po vychladnutí přidejte citrónovou šťávu, mírně oslaďte cukrem nebo medem, řekněte si, že vám to prospěje, a pomalu a vědomě vypijte. Ledviny vám určitě poděkují.

Žádné komentáře:

Okomentovat